Harrin Hartaat - Taustaa

Mitä nämä "hartaat" biisit oikein ovat?


Mitä nämä "hartaat" biisit oikein ovat? Mikä tai kuka on tämä Jumala, josta puhutaan näissä "hartaissa" lauluissa? Tässä vähän taustaa.

Hengellisyys ja luottamus Jumalaan on ollut minulle aina yksi elämän peruskivi. Jumalan olemassaolo on ollut minulle aina selkeä asia. Se on ollut aina jotain sellaista, mikä on tullut minusta sisältä päin, ei niinkään ulkoa. Kun mietin, minkälainen kokonaisuus minä itse olen, voin vain tulla siihen tulokseen, että kyllähän tässä on täytynyt olla jokin ulkoapäin tuleva voima, ns. älykäs suunnittelija, joka minut on luonut. On siis oltava olemassa jokin Jumala, joka on minut luonut. Tämä sama Jumala on luonut ympärillemme myös kauniin luonnon ja elämän lainalaisuudet. Tämä sama Jumala on luonut myös meidät kaikki ja luonut meille kullekin joitain lahjoja. Minulle Jumala on luonut taidon säveltää. Sekin on jotain sellaista, mikä tulee sisältäni. Ei minun tarvitse miettiä erityisesti, mitä sointuja laitan peräkkäin, koska melodiat ja sointukulut soivat päässäni kuin itsestään. Musikaalinen lahjakkuus on jotain sellaista, mitä ei pysty opettelemaan. Sitä pystyy ehkä harjoittelemaan, "hiomaan sen timantin", ja niin toki olen tehnytkin, mutta varsinaisesti kenestäkään ei harjoittelemalla tule musikaalisesti lahjakasta. Se on jotain ihmeellistä ja koen että se on juuri sitä, mitä Jumala on minulle antanut. Jumala on antanut minulle kutsumuksen, joka kutsuu minua säveltämään hengellisiä mutta myös muita lauluja ja biisejä. Toivottavasti pystyn näiden laulujen kautta antamaan myös sinulle jotain ja pääset koskettamaan sitä ihmeellistä lahjaa, minkä Jumala on minulle antanut.

Mutta niin, kuka tämä Jumala oikein on? Hän on se, josta Raamattu kertoo. Hän on se, joka on luonut meidät. Ja Jeesus on tämän Jumalan poika. Miksikö uskon näin? No koska Raamatun antamat ohjeet sopivat hyvin yhteen käytännön kanssa, ja koska Jeesus toimi täsmälleen näiden Raamatun ohjeiden mukaan. Jeesus toimi niin käsittämättömän tarkasti Raamatun ohjeiden mukaisesti, että hänen täytyi/täytyy olla Jumalan poika. Hän rakasti meitä ihmisiä niin paljon, että jopa kuoli meidän puolestamme, ja vielä ristinpuullakin ajatteli enemmän meitä ihmisiä kuin itseään. Itse en tähän koskaan pystyisi. Mutta pystyn hyvinä hetkinäni muistelemaan sitä, millainen Jeesus oli, ja voin pyrkiä olemaan samanlainen kuin Hän. Ja tähän pääsen parhaiten noudattamalla Jeesuksen ja Raamatun ohjeita. Niitä noudattamalla ihminen voi taata itselleen ja läheisilleen mahdollisimman hyvän tulevaisuuden, eli ne kyllä toimivat käytännössä. Mikään Raamatun käsky (rakkauden kaksoiskäsky, 10 käskyä yms) ei ole ristiriidassa sen kanssa, mikä oikeasti toimii. Tämän olen oppinut elämässäni jo pienenä, kun vartuin maatilalla ja sain siellä nähdä, miten asiat käytännössä toimivat. Ei siellä toki joka päivä Jumalan käskyjä muisteltu, mutta ei kyllä missään tilanteessa toimittu myöskään niitä vastaan. Jos kerran nämä käskyt ja opetukset toimivat käytännössä, miksi en uskoisi Raamatun opetusta myöskin siitä, että Jeesus oli/on Jumalan poika ja hän on sovittanut myös minun pahat tekoni? Käytännössä nimittäin pahoista teoista seuraa maallisessa mielessä aina rangaistus, ja on myös totta, ettei kukaan pysty elämään täysin Jumalan antamien käskyjen mukaan. Näin ollen Jumala voisi siis rankaista meitä tuomitsemalla meidät kadotukseen. Mutta uskomalla siihen, että Jeesus kuoli meidän syntiemme puolesta ja pyrkimällä elämään kuin Hän, pääsemme taivaaseen ja vältämme Jumalan rangaistuksen. Miksi en siis uskoisi Jeesukseen? Mitä menettäisin siinä? Vastaus onkin, että en menetä siinä mitään, joudun vain nöyrtymään sen verran, että en nosta itseäni Jumalan tai Jeesuksen rinnalle, ja että en usko omilla teoillani välttäväni Jumalan rangaistusta. Se onkin varsin vaativa homma, ainakin minulle, mutta aina välillä muistan, että siihen pitäisi pyrkiä. No niin, tämän takia siis on järkevää uskoa Jeesukseen ja siihen, mitä Raamattu sanoo. Ja jos nyt kävisikin niin, ettei Jumalaa olisikaan olemassa, en siinäkään tilanteessa oikeastaan häviäisi mitään, koska kuolemani jälkeen minä vain lakkaisin olemasta, ja hyvillä teoillani olisin kuitenkin tuottanut lähimmäisilleni mahdollisimman hyvän tulevaisuuden.

Nämä hengelliset biisit ovat syntyneet monesti kuoromme tarpeesta. Kuoromme nimi on Puro, vanhalta nimeltään Nuorten aikuisten Kööri, ja se toimii Sleyn alaisuudessa (Suomen Luterilainen EvankeliumiYhdistys). Kuoro perustettiin vuoden 2010 tienoilla. Esiinnyimme siitä lähtien pitkin Etelä-Pohjanmaata, keskimäärin ehkä parin kuukauden välein. Pääasiassa esiinnyimme Seinäjoella Hyvän Paimenen kappelilla. Vuosien varrella kuorossa on ollut keskimäärin 10 laulajaa. Tosin viime vuosina väkimäärä ja innokkuus on ollut laskusuunnassa. Vuonna 2020 koronaepidemia valitettavasti lopetti miedän keikkailumme kokonaan.

Pian kuorotoiminnan aloittamisen jälkeen aloimme tehdä siskoni Heidin kanssa biisejä kuorollemme. Ajatuksena oli se, ettei aina tarvitsisi laulaa samoja vanhoja lauluja. Ensimmäisen biisimme julkaisimme vuonna 2010. Siitä lähtien biisejä on syntynyt tasaiseen tahtiin melkeinpä kerran kuukaudessa, ja olemme niitä myös ahkerasti Purolla esittäneet. Mutta haluan painottaa, että vaikka biisit on tehty Sleyn kuorolle, haluaisin, että myös muut hengelliset kuorot laulaisivat niitä, enkä aio jatkossakaan painottua pelkästään "Sley-biiseihin". Viime vuosina olenkin tehnyt biisejä paljon myös muiden sanoittajien sanoihin, kuten näiltä sivuilta näkyy. Toivon, että viihdyt laulujemme parissa! Ja vielä kerran haluan myös sanoa, että kaikki tällä sivustolla olevat biisit ovat vapaasti ladattavissa, tulostettavissa ja levitettävissä minne tahansa. Ja annetaan myös ilosanoman levitä laulujen mukana :)

Jos mieluummin kuuntelet kuin laulat biisejä, sekin onnistuu nyt. Monilla sivuilla on jotain pätkiä treeneistämme. Ja mikä parasta, julkaisimme vuonna 2018 myös täyspitkän levyn, nimeltään Sävelvirtaa. Siihen kannattaa ehdottomasti tutustua :)

Kiitos!

Harri