Harrin Harvinaiset - Isänmaalliset laulut

Isänmaallisia lauluja


Laulun kuva

Puolesta isänmaan


Sanat: Anna-Mari Kaskinen
Sävel: Harri Luoma
Valmistunut: Huhtikuu 2017

Harri: Suomen Sotaveteraaniliitto julkaisi alkuvuodesta 2017 sävellyskilpailun, jossa etsittiin sävellystä Anna-Mari Kaskisen kirjoittamaan runoon. Runon sanat olivat kauniit ja helposti lähestyttävät ja aihepiiri oli tuttu, joten päätin, että osallistun kilpailuun. Tein sävellyksestäni virsilaulumaisen, toiveikkaan kappaleen ja lähetin sen Sotaveteraaniliittoon. Yllätyksekseni kappaleeni voitti koko kilpailun ja tuomarit olivat olleet vieläpä yksimielisiä kappaleeni valinnasta!

Sävellysprosessini lähti liikkeelle siitä, kun luin läpi ensimmäistä säkeistöä ja mietin mielessäni, millä rytmillä sanat laulettaisiin. Rytmi oli tässä tapauksessa helppo keksiä ja se onkin varsin yksinkertainen. Sitten mietin paria ensimmäistä jaetta ja kehittelin niihin melodiaa. Keksin e-fis-e-d-melodiakulun ensimmäiseen riimipariin ja huomasin, että voin tehdä toiseen riimipariin melkein samanlaisen melodiakulun mutta yhtä säveltä ylempää, siis fis-g-fis-e. Siitä se sitten lähti ja muu melodiakulku kehittyi niiden ympärille. Säkeistön loppuun halusin vielä huipennuksen, joten nostin melodian siellä melko ylös. Basson ja soinnut kehitin yhdessä melodian kanssa. Bassokulku on minulle tärkeää, lähes yhtä tärkeää kuin melodiakulku, ja siksi suunnittelin senkin huolellisesti. Pyrin myös sisällyttämään sävellykseeni kauniita ja raikkaita sävelkulkuja. Lopuksi tein vielä neliäänisen kuoroversion, johon tarvitsi tässä vaiheessa enää lisätä altto ja tenori sointukulkujen mukaisesti.

Kiitoksia vielä Sotaveteraaniliitolle kappaleeni palkitsemisesta ja Anna-Mari Kaskiselle hienoista sanoista!

Sanat - Melodia - Sekakuorosovitus

Laulun kuva

Lahjaksi saatu


Sanat: Joanna Luoma
Sävel: Harri Luoma
Valmistunut: Lokakuu 2016

Harri: Suomen Sotaveteraaniliitto julkaisi keväällä 2016 sanoitus- ja sävellyskilpailun, jossa etsittiin veteraanipolvesta kertovia, nykyaikaan soveltuvia lauluja lapsille ja nuorille. Kysyin vaimoltani Joannalta ja siskoltani Heidiltä, haluaisivatko he tehdä kilpailuun laulun, jonka minä sitten säveltäisin. Kumpikin heistä teki laulun, ja tämä laulu, johon Joanna teki sanat, tuli kilpailussa toiselle sijalle. Laulu esitettiin syksyllä 2017 Suomen Sotaveteraaniliiton 60-vuotisjuhlakonsertissa sekä Finlandia-talolla.

Laulu on siis tehty lapsille ja nuorille. Siinä on marssimainen rytmi ja melko helppo melodia. Se soveltuu varsin hyvin myös yhteislauluksi. Tein lauluun myös marssimaisen pianosäestyksen.

Sanat - Melodia - Melodia ja pianosäestys

Laulun kuva

Pikkuinen lotta


Sanat: Heidi Luoma
Sävel: Harri Luoma
Valmistunut: Lokakuu 2016

Harri: Tämä oli siis se toinen laulu, jonka lähetettiin edellä mainittuun sävellyskilpailuun. Laulu on selkeästi lastenlaulu ja se on katsottu lotan näkökulmasta. Sitä ei palkittu kilpailussa, koska näkökulma aiheeseen oli hieman erilainen kuin mitä tuomarit odottivat. Se on kuitenkin hieno ja mukaansatempaava laulu ja myös se esitettiin Finlandia-talon konsertissa. Kannattaa tutustua!

Sanat - Melodia - Melodia ja pianosäestys