Harrin Harkitut - Jumalanpalvelusmusiikki

Olen koonnut tälle sivulle kaikki jumalanpalveluksiin tekemäni musiikit ja muut materiaalit. Kaikki nämä ovat vapaasti käytettävissä, olkaa hyvät!


Preludit (alkusoitot, välisoitot ja loppusoitot)

Jumalanpalveluksissa (ehtoollisjumalanpalveluksissa eli messuissa tai sanajumalanpalveluksissa tai muissa vastaavissa tilaisuuksissa) on yleensä mukava soittaa alkusoitto jumalanpalveluksen alkuun ja loppusoitto jumalanpalveluksen loppuun. Niinpä olen tehnyt lukuisia preludeita, joita voi käyttää jumalanpalveluksen alkusoittoina, välisoittoina ja loppusoittoina. Sana "preludi" tarkoittaa alkusoittoa, mutta yhtä hyvin preludini kelpaavat myös välisoitoiksi ja loppusoitoiksi. Sivulla on myös lista, mitkä preludit sopivat erityisen hyvin soitettavaksi tietyn loppuvirren jälkeen.

Preludit

Virsien alkusoitot

Usein jumalanpalveluksissa tarvitaan jonkinlainen alkusoitto virsiin, jotta seurakunta ehtii löytää virren ja pääsee niihin paremmin mukaan. En ollut tyytyväinen valmiista kokoelmista löytämiini alkusoittoihin, joten päätin alkaa tekemään omia alkusoittoja virsiin. Tässä siis alkusoittoja vuoden 1986 virsikirjan virsiin.

Virsien alkusoitot

Siionin kanteleen alkusoitot

Siionin kanteleelle eli Siikkarille en löytänyt mitään valmiita alkusoittoja, joten päätin ruveta tekemään niitäkin itse. Tässä siis alkusoittoja vuonna 1999 ilmestyneelle Siionin kanteleelle.

Siikkarin alkusoitot

Luettelo samoista sävelmistä

Alkusoittojen tekemiseen liittyy olennaisesti myös se fakta, että niihin virsiin ja lauluihin, joilla on sama sävelmä (melodia), käy tietenkin sama alkusoitto. Niinpä olen käyttänyt paljon aikaa virsien sävelmien luettelointiin. Tässä lista, josta näet, missä Siionin kanteleen lauluissa on samat sävelmät kuin virsikirjan virsissä (ja päinvastoin), eli mitkä virret ovat toisilleen ns. sisarvirsiä. Tarpeen mukaan voin luetteloida muitakin laulukirjoja tähän listaan, mm. herännäisten Siionin virret ja Lähetyshiippakunnan Luterilaisia virsiä ovat käyneet mielessä. Mutta tällä hetkellä olen saanut luetteloitua Suomen Evankelis-luterilaisen kirkon virsikirjan (julkaistu 1986), sen jumalanpalvelusliitteen ja lisävihkon, sekä Siionin kanteleen (julkaistu 1999) sekä sen lisäosan (Siionin kannel 2).

Luettelo samoista sävelmistä

Knoppitietoa sävelmistä:
  • Virsikirjan yleisin sävelmä on virsissä 136 (Sinua enkeleistä), 239 (Loi herra kuvaksensa), 249a (Pois kirkas suvi kulkee), 512 (Jo varhain, Herra, annoit), 616a (Puhtaana niityn kukka) ja 620 (Sen suven suloisuutta) esiintyvä sävelmä. Se esiintyy näiden kuuden virren lisäksi myös jumalanpalvelusliitteessä virressä 810 (Jo ennen syntymääni) ja Siionin kanteleessa lauluissa 84 (Kun myrsky syksyn virttä) ja 273 (Rauhan nyt annan teille).
  • Yhtä yleinen sävelmä virsikirjan suhteen on kuitenkin myös virsissä 60 (Soi kunnia ja kiitos), 206 (Taas kasvojesi eteen), 362 (Oi Herra, ilo suuri), 395 (Jo ennen syntymääni), 497 (Kun äidit lapsiansa) ja 573 (Maa vaikka synnin tähden) esiintyvä sävelmä (6 esiintymää).
  • Jos jumalanpalvelusliite lasketaan mukaan, yleisin sävelmä on virsissä 209 (Herra, siunaa, auta meitä), 470 (Kirkkaa riemun äänet soivat) ja 536 (Kristus, valo valkeuden) ja jumalanpalvelusliitteen virsissä 751, 825, 832, 834, 838, 842, 843, 845, 846, 847, 848, 849, 850 ja 851 esiintyvä sävelmä (peräti 17 eri virttä).
  • Maininnan ansaitsee myös sävelmä, joka esiintyy virsissä 219 (Kasteen kirkas vesi on), 333 (Kiitä Herraa, sieluni), 334a (Armon lapset, riemuitkaa), 412 (Siion, kutsu kansat maan), 487 (Jeesus, sinuun turvaten), jumalanpalvelusliitteen virsissä 733, 812 ja 821 sekä Siionin kanteleen lauluissa 81 (Armon lapset, riemuitkaa) ja 354 (Veljet, siskot veisatkaa) (yhteensä 10 esiintymää).
  • Vierekkäisissä virsissä 333 (Kiitä Herraa, sieluni) ja 334a (Armon lapset, riemuitkaa) on sama sävelmä.
  • Vierekkäisissä virsissä 559 (Nyt kaikki päättää työnsä) ja 560 (Maat, metsät hiljenneinä) on sama sävelmä, mutta eri sävellajissa.
  • Virsi 620 (Sen suven suloisuutta) on ainut virsi, joka menee kaksiviivaiseen es-säveleen. Se on siis korkeimmalle menevä virsi. Vuoden 1701 virsikirjassa tässä virressä oli 41 säkeistöä!
  • Siionin kanteleen yleisin sävelmä on lauluissa 36 (Nimessäsi uuden vuoden), 92 (Ole valmis, Herra saapuu), 119 (Täynnä olen perin juurin), 274 (Yksin istun kirkonpenkkiin), 390 (Rauhan viesti, täällä kulje), 475 (Matkamiehen mieli palaa) esiintyvä sävelmä (6 esiintymää). Se esiintyy myös virsikirjassa virsissä 437 (Ihmiskunnan tuskaa kantaa), 440 (Orjantappuroita kasvaa) ja 621 (Matkamiehen mieli palaa).
  • Vierekkäisissä Siionin kanteleen lauluissa 106 (Kun kasteen sain, niin Jeesus puki) ja 107 (Nimeni on niin kallis mulle) on sama sävelmä.
  • Virsi "Joka aamu on armo uus" löytyy virsikirjasta numerolta 547 ja Siionin kanteleesta numerolta 429, mutta niissä on se ero, että virsikirjan versiossa on käytetty paljon pisteellisiä nuotteja, kun taas Siionin kanteleen versio on tasajakoinen.
  • Virressä 396 (Käyn kohti sinua) ja Siionin kanteleen laulussa 459 (Sua kohti, Herrani, sua kohti ain) on sama melodia, mutta virsikirjan versio on kaksijakoinen ja Siionin kanteleen versio on kolmijakoinen.
  • Siionin kanteleesta löytyy kohdasta 476 - 486 yhdentoista laulun jono, joista kaikissa on oma sävelensä, jota ei esiinny missään muussa laulussa. Toki esim. virsikirjan lisävihosta löytyy myös pidempiä tällaisia jonoja, mutta sinne on tarkoituksella valittu uusia melodioita.

Surumusiikkia

Surumusiikkia on tähän tulossa ehkä joskus. Joitain soveltuvia kappaleita voit ehkä löytää jo Pianokappaleet-sivulta.

Pianokappaleet

Ehtoollismusiikkia

Ehtoollismusiikkia on tähän tulossa ehkä joskus. Joitain soveltuvia kappaleita voit ehkä löytää jo Pianokappaleet-sivulta.

Pianokappaleet

Häämarssit ja surumarssit

Tein omiin häihini sekä alku- että loppumarssit. Nämä on siis tehty uruille, poiketen yllä olevista musiikeista. Tarkoitus on tehdä vielä myös joitain surumarsseja uruille. Olkaapa hyvät:

Häämarssit ja surumarssit

Messusävelmistön säestyskirja / toinen sävelmäsarja

Messusävelmistön säestyskirjaa ei ole tällä hetkellä enää mistään saatavilla (painos on loppuunmyyty). Messusävelmistö sinänsä on ilmaiseksi saatavilla, mutta sen säestyskirja ei. Ajattelin siis, että tästä versiosta, jota käytämme Seinäjoella Hyvän Paimenen kappelilla, saattaisi olla monelle aloittelevalle kanttorille hyötyä. Tässä on käytössä toinen sävelmäsarja. Olen saanut luvan näiden nuottien julkaisemiseen Kirkkohallitukselta.

Messun säestyskaava