Harrin Harkitut - Jumalanpalvelusmusiikki

Olen koonnut tälle sivulle kaikki jumalanpalveluksiin tekemäni musiikit ja muut materiaalit. Kaikki nämä ovat vapaasti käytettävissä, olkaa hyvät!


Preludit (alkusoitot, välisoitot ja loppusoitot)

Jumalanpalveluksissa (ehtoollisjumalanpalveluksissa eli messuissa tai sanajumalanpalveluksissa tai muissa vastaavissa tilaisuuksissa) on yleensä mukava soittaa alkusoitto jumalanpalveluksen alkuun ja loppusoitto jumalanpalveluksen loppuun. Niinpä olen tehnyt lukuisia preludeita, joita voi käyttää jumalanpalveluksen alkusoittoina, välisoittoina ja loppusoittoina. Sana "preludi" tarkoittaa alkusoittoa, mutta yhtä hyvin preludini kelpaavat myös välisoitoiksi ja loppusoitoiksi. Sivulla on myös lista, mitkä preludit sopivat erityisen hyvin soitettavaksi tietyn loppuvirren jälkeen.

Preludit

Virsien alkusoitot

Usein jumalanpalveluksissa tarvitaan jonkinlainen alkusoitto virsiin, jotta seurakunta ehtii löytää virren ja pääsee niihin paremmin mukaan. En ollut tyytyväinen valmiista kokoelmista löytämiini alkusoittoihin, joten päätin alkaa tekemään omia alkusoittoja virsiin. Tässä siis alkusoittoja vuoden 1986 virsikirjan virsiin.

Virsien alkusoitot

Siionin kanteleen alkusoitot

Siionin kanteleelle eli Siikkarille en löytänyt mitään valmiita alkusoittoja, joten päätin ruveta tekemään niitäkin itse. Tässä siis alkusoittoja vuonna 1999 ilmestyneelle Siionin kanteleelle.

Siikkarin alkusoitot

Luettelo samoista sävelmistä

Alkusoittojen tekemiseen liittyy olennaisesti myös se fakta, että niihin virsiin ja lauluihin, joilla on sama sävelmä (melodia), käy tietenkin sama alkusoitto. Niinpä olen käyttänyt paljon aikaa virsien sävelmien luettelointiin. Tässä lista, josta näet, missä Siionin kanteleen lauluissa on samat sävelmät kuin virsikirjan virsissä (ja päinvastoin), eli mitkä virret ovat toisilleen ns. sisarvirsiä. Tarpeen mukaan voin luetteloida muitakin laulukirjoja tähän listaan, mm. herännäisten Siionin virret ja Lähetyshiippakunnan Luterilaisia virsiä ovat käyneet mielessä. Mutta tällä hetkellä olen saanut luetteloitua Suomen Evankelis-luterilaisen kirkon virsikirjan (julkaistu 1986), sen jumalanpalvelusliitteen ja lisävihkon, sekä Siionin kanteleen (julkaistu 1999) sekä sen lisäosan (Siionin kannel 2).

Luettelo samoista sävelmistä

Surumusiikkia

Surumusiikkia on tähän tulossa ehkä joskus. Joitain soveltuvia kappaleita voit ehkä löytää jo Pianokappaleet-sivulta.

Pianokappaleet

Ehtoollismusiikkia

Ehtoollismusiikkia on tähän tulossa ehkä joskus. Joitain soveltuvia kappaleita voit ehkä löytää jo Pianokappaleet-sivulta.

Pianokappaleet

Häämarssit ja surumarssit

Tein omiin häihini sekä alku- että loppumarssit. Nämä on siis tehty uruille, poiketen yllä olevista musiikeista. Tarkoitus on tehdä vielä myös joitain surumarsseja uruille. Olkaapa hyvät:

Häämarssit ja surumarssit