Harrin Harmoniat - Nuotinnus

Tietoa nuotinnuksesta


Nuotinnan itse kaikki biisini. Nuotinnusohjelmana minulla on tällä hetkellä käytössä Sibelius 7. Se on suosittu ja helppokäyttöinen nuotinnusohjelma. Oletuksena siinä on englanninkieliset sointumerkinnät, joten jos olen unohtanut vaihtaa ne suomenkielisiksi, joissakin biiseissä näkyvä B-sointu saattaa tarkoittaa suomalaisittain H-sointua.

Biiseissä on hieman käytössä vaihtelevasti eri määrä soittimia. Pianonuoteissa riittää tietenkin pelkkä piano, kuoronuoteissa on yleensä 1-4 ääntä, mutta myös muita soittimia löytyy: huilu, viulu, kellopeli, trumpetti. Soittimet määräytyvät yleensä biisin tyylilajin perusteella. Myös sillä on merkitystä, minkälaiselle porukalle olen biisin tehnyt ja minkälaisia soittimia heillä sattuu olemaan. Pyrin myös siihen, että biiseissä olisi mahdollisimman paljon vaihtelua myös soitinten osalta. Nuoteissa on yleensä myös soinnutukset kitarasäestystä varten.

Laulaessa näitä lauluja kannattaa nuotteja tai ainakin niiden rytmityksiä hieman soveltaa niin, että laulamiseen tulee normaali sanarytmi. Kannattaa siis hiukan miettiä sanojen fraseeraamista. Tämä siksi, että nuotteihin ei pysty aina kirjoittamaan kaikkea pilkulleen niin, kuin sen haluaisi laulettavan. Lisäksi, jos kahdessa eri säkeistössä sama kohta halutaan rytmittää hieman eri lailla, nuotit kirjoitetaan yleensä ensimmäisen säkeistön mukaan, koska se on kuitenkin järkevintä. Näin ollen toisia säkeistöjä laulettaessa on otettava maalaisjärki käyttöön ja mietittävä, miten sanat olisi luontevinta rytmittää.

Kun sävellän, pyrin siihen, etten ottaisi säveltämistä liian vakavasti. Lopputuloksesta haluan kyllä mahdollisimman ammattimaisen näköistä, mutta olen huomannut, että parhaat biisit tulevat ikään kuin itsekseen. Jos biisiä joutuu pyörittelemään monia viikkoja ennen kuin se löytää lopulliset melodiansa ja sointunsa, se on usein vähän väkisin väännetyn tuntuinen. Tähänkin on tosin olemassa poikkeuksia. Saattaahan olla myös niinkin, että tarkkaan mietitty biisi kuulostaa todella hyvältä.

Olen looginen ajattelija ja se varmasti näkyy biiseistäni. Biiseissä on tarkat rytmit ja yleensä jollain kaavalla toistuvia sävelkulkuja tai sointukulkuja. Lapsuudessani olen kuunnellut paljon klassista musiikkia, mikä varmasti antaa alitajuntaani tietynlaisia sointukulkuja.

Olen myös melko luova ja pystyn improvisoimaan aika laajasti erilaisia musiikkityylejä. Usein säveltäminen lähteekin siitä, että soittelen sitä sun tätä ja printtaan sanat paperille. Yritän soitella jotain, joka sopisi yhteen sanojen kanssa. Yleensä aina heti löytyy jokin melodia, mutta se ei välttämättä vielä kuulosta ”oikealta”. Improvisoin hetken ja yleensä jonkin ajan kuluttua jokin melodia alkaa tuntua sopivalta ja kirjoitan nopeasti sointukulun ylös, jotta en unohtaisi sitä. Tässä, kuten monessa muussakin asiassa, on tärkeää muistaa omat parhaat ideansa.

Jos kiinnostuit ja haluat, että nuotintaisin sinulle jonkin laulusi, ota yhteyttä. Varsinaista nuotinnuspalvelua minulla ei ole, mutta jos koet, että minä olisin oikea henkilö nuotintamaan laulusi tai runosi, ota rohkeasti yhteyttä! Kiitos!