Harrin Hartaat - Heidin sanoittamat

Siskoni Heidin sanoittamat kuorolaulut


Laulun kuva

Jeremian laulu

Harri: Tämä laulu on ehkä yksi meidän synkimmistä lauluistamme. Sanat ovat melko rajut ja nuotti on sellainen vähän uhkaava ja jännittävä. Olen joka tapauksessa aika tyytyväinen lopputulokseen, koska tästä tuli piristävän erilainen kuin moni muu biisi.

Heidi: Tämä laulu kertoo nimensä mukaisesti Jeremian kirjan tapahtumista. Sanat ovat todellakin aika rajut. Lopussa on tosin jo pilkahdus toivoa.

Sanat - Melodia - Piano ja melodia

Kesäkuu 2017
Laulun kuva

Kuuntelen

Heidi: Ajattelin, että tehdäänpä välillä vähän lyhyempi biisi, joka voisi sopia vaikkapa vastausmusiikiksi jumalanpalveluksiin.

Harri: Nämä sanat olivat aika kauan hautumassa, koska ei ollut aikaa tehdä niihin sävellystä. Palauttelin kuitenkin sanoja mieleen aina silloin tällöin. Sitten eräänä talvisena päivänä, kun olin juoksulenkillä, melodia pulpahti jostakin mieleeni, siis tuo "Herra, sinä puhut, minä kuuntelen"-kohdan melodia. Kirjoitin melodian ylös ja otin aikaa tehdäkseni siihen sävellyksen. Mielessäni oli, että tekisin tästä nyt hieman taiteellisemman biisin. Soinnuista tulikin hieman hankalia ja en oikein itsekään tiennyt, menikö jo liian hankalaksi, mutta sain positiivista palautetta, joten tein biisin loppuun ja tälläinen siitä sitten tuli. :) Biisi saattaa vaatia muutaman kuuntelukerran, ennenkuin pääsee siihen sisään, mutta kyllä se sitten alkaa toimia. Kyseessä siis ehkä meidän lyhin biisimme.

Sanat - Melodia - Huilu - Piano ja melodia

Äänitys Puro-kuoron harjoituksista:


Maaliskuu 2017
Laulun kuva

Sinä lähdet, minä jään

Heidi: Tämä laulu syntyi Kaksi naista - yksi usko -kirjan innoittamana. Laulu kertoo lähetystyöstä sekä lähtijän että lähettäjän näkökulmasta. Olen tyytyväinen tämän tekstin rakenteeseen, sillä jokainen osa tuo lauluun uuden näkökulman.

Harri: Heidi on keksinyt tähän biisiin hyvän aiheen, koska lähettämisestä on tehty paljon vähemmän lauluja kuin lähtemisestä, ja kuitenkin lähettäjiä on paljon enemmän kuin lähtijöitä. En osaa sanoa tästä biisistä sävellyksellisesti kovin paljon, mutta aika pitkälti se on varmaan samanlainen perusreipas biisi kuin muutkin meidän biisit. Melodiassa on teemana se, että se menee edestakaisin kahden sävelen välillä (säkeistöosassa ja C-osassa). Lisäksi varsinkin kertosäkeessä ja C-osassa on joitain kromaattisia sävelkulkuja alaspäin. Tein kertosäkeeseen myös kolme ääntä kuoroa varten. Pianosäestyksen tein vasta noin vuoden laulun valmistumisen jälkeen.

Sanat - Melodia - Piano ja melodia

Äänitys Puro-kuoron harjoituksista:


Helmikuu 2016
Laulun kuva

Pitäjän parhaat pirot

Heidi: Pitäähän sitä olla edes yksi murteella oleva laulu, kun kerran ollaan Etelä-Pohjanmaalta. Uhoa ja asennetta löytyy. Vähän erilainen teksti kuin muut mun kirjoittamat.

Harri: Tässä biisissä tosiaan on asennetta ja sitä pohojalaasta uhoa. Laitoin sanoja vielä pikkuusen enemmän murtehelle ku mitä Heidi oli laittanu. Kun olemme kuoron kanssa tätä biisiä esittäneet, melko yllättyneitä ilmeitä olemme saaneet :) Biisissä on erikoinen 5/4-rytmi ja lisäksi se on tyyliltään kansanlaulutyyppinen. Nämä kaikki yhdessä tekevät tästä biisistä melko erilaisen kuin meidän muut biisit.

Sanat - Melodia - Piano ja melodia - Viulu - Partituuri

Äänitys Puro-kuoron harjoituksista:


Syyskuu 2015
Laulun kuva

Tämä leipä

Harri: Tämä laulu sopii hyvin ehtoolliselle. Mukana on myös kellopeli piristämässä tunnelmaa.

Heidi: Ehtoollislauluja tarvitaan usein, joten päätin yrittää tehdä itsekin yhden sellaisen. Tästä tuli ehkä vähän vaikea teksti, ja mielestäni se on liian täynnä tavaraa, mutta ajaa silti asiansa.

Sanat - Kuoro - Kellopeli - Partituuri

Helmikuu 2015
Laulun kuva

Joulun valo

Heidi: Idea tähän joululauluun syntyi jouluaattona, kun kävelimme jouluyön hartauteen ja hanki kimmelsi valojen loisteessa todella kauniisti. Tuomas ihmetteli, että miksi juuri alkuvirren aikana piti niin kovasti kirjoittaa tekstiviestejä, kun laitoin joitain riimejä ja ajatuksia muistiin.

Harri: Sanoin Heidille tosiaan viime jouluna, että meillä pitäis olla enemmän joululauluja, kun niille on aina kysyntää. No Heidihän laittoi näitä sanoja tulemaan sitten heti tammikuussa, mutta kesti nyt sitten kuitenkin vielä muutaman kuukauden, ennenkuin päätimme tehdä tämän loppuun. Nyt kuitenkin ennen joulua on varmasti hyvä hetki julkaista tämä. Mukana kellopeli ja viulustemmoja ja kolmiääninen kuoro.

Sanat - Kuoro - Kellopeli - Viulu - Partituuri

Lokakuu 2014
Laulun kuva

Elämän puu

Heidi: Tämän biisin kirjoitin pääsiäisen jälkimainingeissa. Laulussa puhutaan paljon rististä ja Golgatasta, mutta se ei silti ole varsinainen pääsiäislaulu. Tähän biisiin yritin tehdä itse myös sävelen. Harri teki siihen jotain pieniä viilauksia sekä säestyksen ja välisoiton.

Harri: Tässä biisissä en ollut tosiaan mukana muutakuin vähän sovittamassa. Eli tämä on aika pitkälti Heidin käsialaa. Mutta vaihtelun vuoksi tein tähän trumpetilla soitettavan välisoiton! Tarjolla kertosäkeeseen myös diskanttistemma.

Sanat - Melodia - Diskanttistemma - Trumpetti - Piano ja melodia - Partituuri

Äänitys Puro-kuoron harjoituksista:


Elokuu 2014
Laulun kuva

Yhdeksi meistä

Heidi: Tämä laulu kertoo Jeesuksesta, eli nyt ollaan asian ytimessä. Laulun nimi pomppasi sattumalta esille eräästä hartauskirjasta. Ajattelin heti, että tästä vois tulla hyvä kertosäe, ja niin tulikin. Vihjasin Harrille, että olisko nyt aika tehdä vähä rauhallisempi laulu, jota vois laulaa vaikka suuremmallakin kuorolla.

Harri: Toivottavasti tästä nyt tuli sitten sellainen, että tätä kehtaa esittää vähän isommallakin kuorolla. Soinnutukset ovat kyllä aika kivat ainakin omasta mielestäni. Ja Heidin tekemä kertosäe on hyvä ja jää helposti päähän soimaan. Tein ensin tähän vähän hankalamman pianosäestyksen, mutta helpotin sitä sitten, että pystyn sen itsekin soittamaan :) Hankalampi säestys on kuitenkin vielä tarjolla tuossa, jos haluat haastetta ;) Mutta siis tämä laulu saattaa olla parhaimmillaan ihan pelkällä neliäänisellä kuorolla esitettynä.

Sanat - Kuoro - Piano - Partituuri - Vaikeampi piano - Vaikeampi piano ja kuoro

Äänitys Puro-kuoron harjoituksista:


Maaliskuu 2014
Laulun kuva

Elämän vettä

Heidi: Vähäsen lyhyempi laulu tällä kertaa. Aihe ei ole mitenkään omaperäinen, mutta Harrin mukaan säestys (ja varsinkin alkusoitto) on hieno. En ole itse vielä tuota säestystä kuullut, mutta jos Harri sanoo, että se on hieno, niin sen on pakko olla :)

Harri: No joo, ehkä tuo alkusoitto on tämän biisin paras osa :) No ei vaan kyllä tämä biisikin on aika mukaansatempaava. Sellainen hieman kevyempi. Mukana vaihteeksi myös kellopeli.

Sanat - Melodia - Kellopeli ja melodia - Kellopeli - Piano - Piano ja melodia - Partituuri

Joulukuu 2013
Laulun kuva

Kerta kaikkiaan täydellinen

Heidi: Kaunis kesäilta, tyyni järvi ja hiljaisuus. Sellaisina hetkinä on helppo uskoa, että kaikki, mitä Jumala on luonut, on täydellistä. Siitä ajatuksesta sai alkunsa tämä laulu.

Harri: Hieman on mahtipontinen nimi tällä laululla. Heidi on taas laittanut parastaan. Yritin tehdä yhtä mahtipontisen säestyksen. Mietittyäni hetken, miten se onnistuisi, päätin tehdä nelikätisen pianosovituksen. Siinä oli vähän hommaa, ja niinpä tämän säestyksen tekoon meni paljon kauemmin kuin mitä ajattelin. Sitä pianoa tulee tässä aika laajalla skaalalla, mutta siitä vain kokeilemaan. Nelikätinen pianonsoitto on aika hauskaa :) Mukana myös kuorosovitus.

Sanat - Kuoro - Piano1 - Piano2 - Partituuri

Äänitys Puro-kuoron harjoituksista:


Marraskuu 2013
Laulun kuva

Villasukat

Heidi: Tein pari vuotta sitten Tuomakselle villasukat ja väsäsin niiden mukaan pikkuisen runon. Nyt myöhemmin päätin laajentaa runoa lauluksi, sillä tykkäsin runon ajatuksesta. Villasukat voivat olla muutakin kuin vain villasukat!

Harri: Tästä tuli tälläinen perusbiisi, joka soveltuu hyvin yhteislauluksi. Esitettäessä tähän voi ottaa sitten kuoroa ja vaikka huiluakin mukaan. Vasemmalla kuva villasukasta, joka on tehty laulun "ohjeiden" mukaan.

Sanat - Melodia - Piano ja melodia - Huilu - Taustakuoro - Partituuri

Äänitys Puro-kuoron harjoituksista:


Elokuu 2013
Laulun kuva

Laiva on lastattu

Heidi: Tämän laulun kanssa meinasi käydä vähän ohraisesti. Valitsin niin vaikean riimikaavan, että meinasin jo moneen kertaan luovuttaa. Päätin kuitenkin taistella loppuun asti. Koko laulu lähti liikkeelle tuosta ekasta riimiparista, ja rupesin sen pohjalta kehittelemään taustatarinaa. Loppujen lopuksi tästä tuli tälläinen meriaiheinen laulu. No, saahan yksi sellainenkin olla :)

Harri: Tähän biisiin sävel syntyi kohtalaisen nopeasti. Halusin tehdä tästä tälläisen hieman svengaavamman ja jazzahtavamman biisin ja kai tuo alkuosuus on ainakin sellainen. Sain mahdutettua mukaan myös glissandon sekä valkoisilla että mustilla koskettimilla :) Tämä biisi sai ensiesityksensä meidän isän 60-vuotisjuhlissa.

Sanat - Melodia - Piano ja melodia

Äänitys Puro-kuoron harjoituksista:


Toukokuu 2013
Laulun kuva

Luojan kevät

Heidi: Tämä keväinen laulu syntyi eräänä oikein sateisena syyspäivänä kesken siivouksen. Laulu sisältää varmaan kaikki mahdolliset kevätkliseet, mutta silti se saa hyvälle tuulelle. Harrin tekemä säestys on ihanan monipuolinen. Ihan komea lauluhan tästä tuli!

Harri: Tämä biisi on rytmillisesti melko samanlainen kuin Seimen äärelle. Nyt mukana on kuitenkin pianolle ihan oma säestyksensä, eli tätä voi periaatteessa laulaa neliäänisesti kuorolla ilman pianoa tai pianon kanssa. Mukana on myös kellopelille nuotit. Sävel syntyi tällä kertaa melko hitaasti, mutta toivottavasti siitä tuli hyvä. Heidin sanat ovat ainakin hienot ja laulu on muutenkin melko juhlallinen. Kyllä tätä laulamalla ihan kevätmielelle pääsee :)

Sanat - Kuoro - Piano ja kuoro - Kellopeli - Partituuri

Äänitys Puro-kuoron harjoituksista:


Huhtikuu 2013
Laulun kuva

Musta

Heidi: Tässäpä tällainen vähän hartaampi laulu. Nyt on riimitkin jo lähes kohdillaan!

Harri: Tästä biisistä tuli paljon vauhdikkaampi kuin mitä ensin ajattelin. Vauhdikkuuden saa aikaan varsinkin alussa oleva komppi. Vaikka biisin nimi on hyvinkin pahaenteinen ja sen sanoma melko harras, itse biisi on kuitenkin aika valoisa. Biisi loppuu James Bond -tyylisesti molli-maj-9-sointuun :)

Sanat - Melodia - Huilu - Kuoro ja piano - Partituuri

Äänitys Puro-kuoron harjoituksista:


Tammikuu 2013
Laulun kuva

Seimen äärelle

Heidi: Tämä joululaulu syntyi oikeastaan vähän pakon edessä, kun kuoromme pyysi uutta joululaulua. Joku heitti idean, että tee laulu siitä itse asiasta. Yritin siis saada joulun sanoman selkeästi esille.

Harri: Joululauluille on aina tilausta, ja niinpä päätimme tehdä joululaulun. Yritin ensimmäistä kertaa tehdä tähän neliäänisen sovituksen kuorolle. Kuoron kanssa harjoiteltaessa totesimme laulun melko haastavaksi, sillä laulu meinaa aina hidastua ja laskea, jolloin siitä tulee liian raskas. Reippaasti laulamalla tämäkin kuitenkin kuulostaa melko hyvältä. Onnea yritykselle :)

Sanat - Kuoro

Marraskuu 2012
Laulun kuva

Ihmemaa

Heidi: Kesällä 2012 Ylihärmän nuorisoseuralla tehtiin Paluu ihmemaa OZiin -näytelmä, jossa sain olla mukana. Ehkä siitä jäi jotain alitajuntaan, sillä seuraava kappale oli tämä, joka kertoo saduista ja ihmemaasta.

Harri: Tässä on kyllä hienot sanat. Toivottavasti myös sävel kelpaa. Alkusoitto tulee uudestaan loppuun (loppuu täsmälleen Fine-sanaan). Myöhemmin lisäsin tähän myös kellopeliosuuden. Mielestäni se sopii hyvin tälläiseen lauluun. Jälkeenpäin tein myös kertosäkeeseen alton.

Sanat - Melodia - Kellopeli - Piano - Piano ja melodia - Partituuri

Äänitys Puro-kuoron harjoituksista:


Lokakuu 2012
Laulun kuva

Herralle laulan

Heidi: Harri oli säveltänyt tämän laulun jo etukäteen ja antanut meille muille perheenjäsenille tehtäväksi kirjoittaa siihen sanat. Minä sitten kirjoitin mitä mieleen tuli ja säveleen sopi.

Harri: Joo, tässä sävelen/sanojen tekeminen meni toisin päin kuin yleensä muissa lauluissa on mennyt. Tosin säkeistöjen välisen osuuden tein jälkikäteen, kuten myös lopun kolmiäänisen osuuden (jonka voi jättää pois, jos se on hankala).

Sanat - Melodia - Huilu - Piano ja melodia - Partituuri

Heinäkuu 2012
Laulun kuva

Kello käy

Heidi: Tämä laulu syntyi kuin vahingossa, kun kehittelin sanoja toiseen lauluun. Jostain syystä mielessäni pyöri junan odottaminen ja se, että usein junat olivat myöhässä. Kun otin paperia ja kynän käteeni, sanat syntyivät ihan itsestään, ja tulihan niihin jotain sanomaakin. Itsekin vähän yllätyin siitä, minkälainen tästä kappaleesta tuli :)

Harri: Tässä on aika vauhdikas biisi. Palautteen perusteella en ilmeisesti ole ainut, joka tykkää tästä :) Kertosäkeistön kruunaa pianolla soitettavat välimelodiat. Nuotissa ei ole varsinaista kertausmerkintää, mutta toinen säkeistö alkaa heti ekan perään ilman sen kummempia välisoittoja.

Sanat - Kuoro - Piano ja kuoro

Äänitys Puro-kuoron harjoituksista:


Heinäkuu 2012
Laulun kuva

Kiitos elämästä

Heidi: Tämä iloinen kertosäe rupesi soimaan päässäni silloin, kun elämä hymyili ja Jumala järjesteli elämääni vinhalla vauhdilla uusiksi. Kertosäkeen ympärille piti sitten kehitellä muutama säkeistö. Loppujen lopuksi laulusta taisi tulla vähän yltiöpositiivinen.

Harri: Ensiesityksensä tämä laulu saikin sitten Heidin ja Tuomaksen häissä. Laulussa on myös mahdollisuus soittaa huilua kertosäkeistössä. Varoitus: Kertosäkeistö tulee tässä ehkä liian moneen kertaan. Se saattaa jäädä päähän pyörimään.

Sanat - Kuoro - Huilu - Piano ja kuoro - Partituuri

Äänitys Puro-kuoron harjoituksista:


Tammikuu 2011
Laulun kuva

Tuuli soi nurkissa

Heidi: Tämä oli ensimmäinen kunnollinen laulu, jonka teimme yhdessä. Laulun idea syntyi syksyn synkimpien sateiden ja myrskyjen keskellä, kun tuuli ja sade hakkasivat auton ikkunaan. Illalla olin niin innoissani siitä, että olin saanut kirjoitettua ihan oikean laulun sanat, että uni ei meinannut tulla ollenkaan.

Harri: Tämä oli tosiaan meidän ensimmäinen hengellinen biisi pianolle ja kuorolle. Olin aiemmin soittanut Lasse Heikkilän "Kuljen laulaen" -biisiä, ja siitä inspiroituneena löysin tähän biisiin tälläisen swing-rytmin. Myöhemmin muokkasin biisiin hieman helpomman pianosäestyksen ja tein kuorolle toisen äänen kertosäkeeseen. Tässä biisissä on säkeistöjen välillä myös melko pitkät pianosoolot. Tämä onkin puoliksi laulu ja puoliksi pianokappale. Tai niin sen alunperin ajattelin.

Sanat - Melodia - Piano ja melodia

Joulukuu 2010