40 elämäni vaikuttavinta biisiä

40 Spotifystä valittua biisiä, jotka ovat eniten vaikuttaneet omaan musiikkimakuuni ja säveltämiseeni


Hei kaikki hyvän musiikin ystävät! Päätin tässä 40-vuotissynttäreitteni kunniaksi tehdä listan kappaleista, jotka ovat kaikkein eniten vaikuttaneet omaan musiikkimakuuni ja sitä kautta ehkä myös sävellystyyliini. Luonnollisesti valitsin listan pituudeksi 40 biisiä, vaikka tuplastikin tuon verran olisin löytänyt hyviä biisejä. Jonkin verran karsintaa jouduin tekemään myös sen takia, että halusin valita kaikki biisit Spotifystä, jotta saan ne kaikki kätevästi samalle soittolistalle. Laitan tälle sivulle kuitenkin linkkejä nyt kuitenkin myös sellaisiin lauluihin, joita en Spotifystä löytänyt. Olen järjestänyt nämä biisit tähän listaan niiden julkaisuvuoden mukaan. Nämä biisit ovat siis sellaisia, jotka ovat vaikuttaneet minuun jollain sellaisella tavalla, jota en ole osannut odottaa. Nämä ovat jotain sellaisia, jotka ovat ehkä johdattaneet minut jonkin ihan uuden musiikkityylin tai ilmiön äärelle. Kappaleita on siis vähän laidasta laitaan ja monesta musiikkityylistä. Monet näistä kappaleista ovat sellaisia, joista olen tykännyt kovastikin jossain elämäni vaiheessa. Toivottavasti myös sinä löydät tästä alta omia suosikkejasi - ehkä myös uusia sellaisia. Haastan myös sinut tekemään samanlaisen listan omasta näkökulmastasi :)

Avaa Spotify-soittolista tästä: 40 elämäni vaikuttavinta biisiä

Laulun kuva

1. Jean Sibelius - Finlandia, Op. 26 (1900)

Olen kuunnellut paljon klassista musiikkia etenkin lapsena ennen kouluikää. Meillä oli muutamia klassisia LP-levyjä, joita kuuntelin innolla. Ehdoton suosikkini oli ja on vieläkin tämä Sibeliuksen mestariteos. Siitä on olemassa myös pianolle sovitettu versio, ja olenkin opetellut soittamaan sen pianolla. Ehkä ihan kaikkia nuotteja en saa osumaan kohdilleen, mutta kyllä siitä saa selvän, mikä biisi on kyseessä :) Finlandiassa on hieno väliosa, ns. Finlandia-hymni. Niinpä tein omaan “Tahdon”-häämarssiini myös samantyyppisen rakenteen ja väliosan. Tuohon häämarssiin kannattaa tutustua, varsinkin, jos meinaat mennä lähiaikoina naimisiin :)
Laulun kuva

2. Ravel - Boléro (1927)

Tämä kappale on tehnyt minuun suuren vaikutuksen. Kuuntelin tätä jo lapsena LP-levyltä, kuten paljon muutakin klassista musiikkia, ja minua viehätti se, että tämän biisin raita oli paljon leveämpi kuin muiden biisien. Kuuntelin tätä paljon ja piirtelin vihkoon kuvitteellisten pelien kenttiä. Sitten myöhemmin musiikkiopistossa otin pari sävellystuntia ja muistan, kun opettaja antoi minulle tämän biisin orkesteriversion partituurin käteen ja laittoi tämän soimaan ja lähti sitten ilmeisesti kahville. Jouduin säätämään stereoita tämän laulun aikana ainakin kolmeen kertaan pienemmälle, kun biisi aina vain voimistui ja voimistui. Biisihän koostuu ainoastaan yhdestä 15 minuutin pituisesta crescendosta. Sävellystunnit jäivät niihin pariin kertaan, koska niiden jälkeen opettaja ilmeisesti luovutti - olin silloin vielä aika nuori. Mutta sittemmin olen opetellut säveltämään ihan itse :) Mutta tämä biisi on mahtava. Harmi, ettei Ravel ole tehnyt muita tämän tyylisiä biisejä. Sekin on erikoista, että Ravel on sanonut: “Olen säveltänyt vain yhden mestariteoksen. Se on Boléro. Valitettavasti siinä ei ole yhtään musiikkia.”. Ehkä minä en sitten tykkää oikeasta musiikista :D Mutta vähän tämän tyylinen biisi on myös Gershwinin Rhapsody in Blue (1924), ja pidän siitä myös.
Laulun kuva

3. Kaartin soittokunta & sotaveteraanikuoro - Sillanpään marssilaulu (1940)

Olen toiminut kesäkanttorina ja muutenkin kanttorin sijaisena Ylihärmän ja Alahärmän seurakunnissa vuosina 2000 - 2015. Tuona aikana Ylihärmän Veteraanikuoro tuli minulle erittäin tutuksi. Myös isän isäni kuului tuohon kuoroon. Paappani kuoltua “perin” hänen kuorokansionsa ja minusta tuli Ylihärmän Veteraanikuoron harjoitusten vakituinen säestäjä vuosiksi 2010 - 2015. Isänmaalliset asiat ja veteraanikuorojen perinne ovat olleet minulle tärkeitä ja osallistuin sitten vuonna 2017 myös Suomen Sotaveteraaniliiton järjestämään sävellyskilpailuun ja voitin sen. Mutta noista veteraanikuoroaikojen kappaleista minun mielestäni oli aina kaikkein juhlallisinta, kun kuoro lauloi tämän Sillanpään marssilaulun. Sen takia valitsin myös sen tälle listalle. Onhan se komeaa, kun kunnon mieskuoro laulaa sydämensä kyllyydestä. Veteraanikuoron lauluissa ei koskaan “himmailtu”, vaan laulettiin aina täysiä :)
Laulun kuva

4. Jean-Michel Jarre - Oxygene, Pt. 1 (1976)

Tämä biisi, tai oikeastaan koko Oxygene-levy, muutti maailmani 90-luvulla, kun ensimmäistä kertaa kuulin sen enoni luona. Minulla ei silloin vielä itselläni ollut CD-soitinta, mutta enollani oli, ja hän laittoi tämän levyn soimaan. Ihmettelin suuresti sitä, miten biisien numerot vaihtuivat, mutta musiikki soi katkeamattomasti. Tämä oli siis ensimmäinen kuulemani yhteen miksattu CD-levy ja ehkä myös ensimmäinen kuulemani elektronisen musiikin levy. Tämä musiikki ja sen tunnelma ovat jotain todella taianomaista. Tähän musiikkiin pystyy uppoutumaan vaikka tuntikausiksi! Siinä on ihanaa liplatusta ja kurlutusta ja vaikka mitä! Ja minkälainen pioneeri Jarre olikaan elektronisen musiikin saralla!
Laulun kuva

5. Lasse Heikkilä - Täällä pohjantähden alla (1992)

Lasse Heikkilä on epäilemättä suurin idolini. Lasse on varmaan se, joka on sävellyksellisesti eniten vaikuttanut minun sävellystyyliini. Kun sain käsiini Lassen ensimmäisen nuottikirjan, ihastuin sen sävellyksiin välittömästi. Sitä ennen en pitänyt suomenkielistä hengellistä musiikkia oikein minään, mutta Lassen hienot sävellykset ja sovitukset saivat minut syttymään. Kuunnelkaapa vaikka biisiä Kuljen laulaen. Ja nyt nuo samat biisit olivat nuottikirjan ansiosta myös minun soitettavissani! Mikä hienointa, nuottikirja oli hyvin tehty ja siinä oli mm. sointumerkinnät. Opin sitä kautta monia uusia sointuja. Opin myös, mitä tarkoittaa nuottimerkintä Swing (kolmijakoisuutta). Tämä oli minulle ihan uutta ja teinkin sitten myöhemmin oman Swing-biisini nimeltä Tuuli soi nurkissa. Se on itse asiassa ensimmäinen Puro-kuorolle tehty biisi. Suosittelen kuuntelemaan meidän kuoromme levyä, "Sävelvirtaa". Se löytyy myös Spotifystä. Valitettavasti kuitenkin Lassen biisejä on todella huonosti Spotifyssä. Tämä “Täällä pohjantähden alla” on yksi niistä harvoista, jotka sieltä löytyvät. Jos Missa Concordiae -levy olisi sieltä löytynyt, olisin ehdottomasti valinnut jonkin biisin sieltä, esim. Jumala puhuu. Ehdottomasti kannattaa kuunnella myös Lasse Heikkilän 60-v konsertti Lapualta. Ja kuulemma Lasse Heikkilä on myös eniten nuotteja myynyt suomalainen säveltäjä ulkomailla. Mainitsen nyt tässä vielä mielestäni muutamia parhaita Lasse Heikkilän sävellyksiä: Laulakaa Herralle kunniaa, Tulkaa ja juokaa, Laulu tähtien takaa, Niin kuin yö, Kylväjä, Kristallirakeita, Kaikkivaltiaan puolella, Autuuden lähde ja Sovinnon jälkeen.
Laulun kuva

6. Dr. Alban - It’s My Life (1992)

Dr. Alban kuuluu ysärimusiikin ehdottomaan kärkeen. Olen aina pitänyt ysärimusiikista. Tai eihän se 90-luvulla tietenkään ollut “ysäriä” vaan “techno/dance”-musiikkia. Tämä It’s My Life on hyvä biisi ainakin sen takia, että siinä on hieno rytmillinen bassoääni ensimmäisellä ja toisella iskulla siellä täällä. Ja sitten tykkään myös afrikkalaisesta tunnelmasta. Muistan kuunnelleeni Dr. Albania paljon C-kaseteilta. Samoilta C-kaseteilta muistan myös mm. Dunen Million miles from home, Alexian Summer Is Crazy sekä DJ Bobon Somebody Dance With Me -biisit.
Laulun kuva

7. Mariah Carey - O Holy Night (1994)

Olen aina ihaillut sellaisia artisteja, joilla on laaja ääniala. Mariah Carey on epäilemättä yksi heistä. Mariahilla sanotaan olevan viiden oktaavin ääniala! Ja tässä biisissä Mariahin ääni pääsee kyllä oikeuksiinsa. Tuo korkea kohta tuossa 3:20 kohdalla on kyllä sellainen, että oksat pois! Käsittämätöntä, että joku pystyy laulamaan noin korkealle. Aina sitä kuunnellessa nousee iho kananlihalle. Pidän toki myös hyvistä bassoäänistä, mm. Geoff Castellucci ja Tim Storms. Heilläkin on laaja ääniala. Toinen syy tämän kappaleen valintaan on se, että tämä laulu (Oi jouluyö) on yksi suosikkijoululauluistani. Minä lukeudun niihin, jotka pystyvät kuuntelemaan joululauluja pitkin vuotta, vaikka keskellä kesää. Siis ihan koska vain. Ja aina pystyn palaamaan joulun sanoman äärelle. Maailman parhaan sanoman äärelle! Samalla tietysti tulee mieleen lapsuuden joulut. Lapsena kuuntelin joululauluja niin paljon, että luulin, että suurin osa maailman lauluista on joululauluja :)
Laulun kuva

8. Pharao - Rave Like an Egyptian (1994)

The Pharao kuului pitkään suosikkiartisteihini. Varsinkin King Pharao -biisin matalat bassot tekivät minuun vaikutuksen. Muistan testanneeni yhtä subbaria tällä biisillä ostaessani kyseistä subbaria. Valitettavasti kyseistä biisiä ei löydy Spotifystä, joten valitsin tähän kokoelmaan tämän Rave Like an Egyptianin. Tässä on paljon hienoja rytmillisiä elementtejä ja hieno afrikkalainen tunnelma.
Laulun kuva

9. The Prodigy - Voodoo People (Remastered) (1994)

The Prodigy kuuluu niihin bändeihin, joita aluksi kuuntelin vähän salaa. Muistan kuunnelleeni etenkin The Fat of the Land -levyä paljon, mm. Climbatizea. Parhaaksi The Prodigyn biisiksi nousee kuitenkin ehkä tämä Voodoo People, josta tein vuonna 1999 hienon remiksauksenkin Fast Tracker 2:lla. Kuuntelepa, kyllä se tuon alkuperäisen voittaa :D Ja sen lisäksi kannattaa kuunnella esimerkiksi uusi Andy C:n remix Firestarterista. Noista trackermusiikeista eli moduleista halusin mainita ainakin upean Elwoodin Deadlock-biisin. Sitä tuli kuunneltua paljon Fast Tracker 2:lla. Omat tracker-musiikkini löydät zebra-sivulta.
Laulun kuva

10. Stratovarius - 030366 (1995)

En pidä lainkaan rokista, punkista tai hevistä, mutta tämä biisi tekee poikkeuksen siihen sääntöön. Tämä on hyvä esimerkki siitä, että biisi voi olla myös hauska. Tämä biisi ei ole nimittäin lainkaan pitkäveteinen vaan sopivan yllättävä. Tämä on ehkä vähän kieli poskella tehty biisi, mutta kuitenkin miellyttävää kuunneltavaa. Biisin nimi on ilmeisesti Stratovariuksen laulajan, Timo Tolkin, syntymäpäivä. Muita metallibändejä, joita olen joskus sivumennen hairahtunut kuuntelemaan, ovat Nightwish ja HB.
Laulun kuva

11. Scooter - Our Happy Hardcore (1996)

Jos olisin päästänyt tälle listalle useamman kuin yhden biisin kultakin artistilta, Scooter olisi päässyt tälle listalle vähintäänkin kymmenellä biisillä! Ihan vain muutamia mainitakseni olisin voinut valita tälle listalle mm. biisit Friends, Endless Summer, The Night, Fire, I’m Raving, Rebel Yell, Let Me Be Your Valentine, Back In The U.K., Endless Summer, Tonight, Faster Harder Scooter, The Sound Above My Head, Expecting More From Ratty, Crank It Up, Imaginary Battle, Scarborough Affair, Awakening, When I Was A Young Boy… Eniten minuun on iskenyt Scooterin neljä ensimmäistä albumia: And the Beat Goes On, Our Happy hardcore, Wicked! ja Age of Love. Muistan tilanneeni ne kaikki Fazerin musiikkikerhosta, johon kuuluin silloin 90-luvulla. Minun mielestäni on upeaa, että Scooterilla on jo 20 studioalbumia ja että he edelleen julkaisevat uusia albumeita. Scooterin uusinkin biisi, Do Not Sit If You Can Dance, on minun mielestäni ihan hyvä. Scooter on se bändi, jota olen elämäni aikana fanittanut kaikkein eniten. Ja Scooterin keikka Seinäjoella on varmasti ollut hienoin keikka, jossa olen ikinä ollut. Scooter on varmaan tyylillisesti vaikuttanut myös tracker-musiikkiini kaikkein eniten.
Laulun kuva

12. Ultra Bra - Haikara (1997)

Kerkko Koskinen ja Ultra Bra ovat tehneet minuun suuren vaikutuksen. Luultavasti olen jonkin verran omaksunut jotain sointukulkuja Kerkolta, sillä minua on joku joskus sanonutkin Seinäjoen Kerkko Koskiseksi :) Tämä biisi on räjäyttänyt tajuntani moneen kertaan, varsinkin ensimmäisellä kuuntelukerralla. On jotenkin täysin käsittämätöntä, että melkein koko biisin ajan biisiä hallitsee vähennetty sointu (Db°Maj7)! Ja ovat ne muutkin soinnut tässä hienoja. Mutta se kun huomasin, että bassossa ei olekaan C vaan C# (Db), oli kyllä rajunnanräjäyttävä hetki. Kyseinen vähennetty sointu luo mahtavan jännitteen koko biisiin tehden tästä yhden kaikkien aikojen parhaista biiseistä. Löytyy Ultra Bralta kyllä paljon muitakin hyviä biisejä, mm. koko Kroketti-levy, Sokeana Hetkenä sekä Kahdeksanvuotiaana.
Laulun kuva

13. Sash! - With My Own Eyes (2000)

Scooter ja Sash!, siinä kaksikko, jonka nimet nousevat minulle aina ensimmäisenä mieleen nuoruusaikanani kuuntelemastani musiikista. Muistan, kun kuuntelimme tätä biisiä kaverini isoveljen autossa, jossa oli 12-tuumainen subbari takakontissa. Se oli ensimmäisiä kertoja, kun kuulin kunnon matalaa bassoa. Itselläni ja kaverillani ei vielä tuolloin ollut edes auton ajokorttia, ainoastaan mopot. Sashhilta täytyy mainita myös hieno Stay-biisi sekä vähän hassu Adelante-biisi. Aikoinaan erityisesti Trilenium-levy oli ahkerassa kuuntelussa.
Laulun kuva

14. Slusnik Luna - Sun - Original 2000 Mix (2000)

Jos minulta kysyttäisiin, mikä on kaikkien aikojen paras suomalainen elektronisen musiikin biisi, se olisi ehdottomasti tämä. Jostain käsittämättömästä syystä tämä oli kuitenkin YleX:n isossa konemusiikkibiisiäänestyksessä jäänyt kolmanneksi! Tuolta listalta löytyy kyllä muitakin suosikkejani, mm. Bomfunk MC's - Freestyler ja Kemopetrol - Child Is My Name. YleX:n konemusiikkiohjelmat ovat kyllä muutenkin vaikuttaneet kuuntelutottumuksiini merkittävästi. Aikoinaan tiistain tanssi-iltaa tuli kuunneltua useasti ja sittemmin myös Parasta Ennen oli usein kuuntelussa. Nykyään DJ Orion ja hänen tanssimusiikkilistansa ovat ahkerassa kuuntelussa. Jos suomalainen trance kiinnostaa, kuuntele esimerkiksi Super8 & Tab - Rooftops tai Lumïsade - RED.
Laulun kuva

15. John Williams - Hedwig’s Theme (2001)

Pidän myös leffamusiikista, mutta täytyy sanoa, näissä leffamusiikeissa kyllä ehkä se itse leffakin vaikuttaa aika paljon siihen, pitääkö sen musiikeista. Joka tapauksessa pidän kovasti tästä Harry Potterin tunnusmusiikista. Ja yksi hyvä biisi on Hans Zimmerin Interstellar. Siinä on mahtavat bassot ja hieno nostatus. Pidän myös James Bond -leffojen teemamusiikista ja tietysti Adelen Skyfallista. Lasten kanssa olemme myös kuunnelleet Leijonakuningasta ja erityisesti siitä biisiä Kunhan kruunun saan kuninkaan. Se ja muutkin Leijonakuninkaan musiikit ovat kivoja. Ja toki pitää mainita myös mahtavat Titanicin tunnusmusiikit, varsinkin My Heart Will Go On.
Laulun kuva

16. E-Type - Camilla (2004)

Muistan vielä sen kun kävimme nuorena paljon uimassa uimamontuilla ja läheisten järvien rannoilla. Aina uimareissuilla kuuntelimme E-typeä. Silloin ei ehkä ollut vielä tätä Camillaa tullut, vaan soitossa oli lähinnä Last Man Standing -levy. E-typen energinen eurodancemusiikki kyllä vie edelleenkin mukanaan ja tuo kesäisen fiiliksen. Tämä on sitä parasta ysäriä, vaikka tämä meneekin vähän 2000-luvun puolelle :) E-typeltä kannattaa kuunnella myös esim. Angels Crying ja Star. Vähän samaan kategoriaan E-typen kanssa menee myös Toy-Box (esim. Best Friend), jota kuuntelin paljon.
Laulun kuva

17. Armin van Buuren - This World Is Watching Me (2007)

Olen kuunnellut paljon Armin van Buurenin mahtavia ASOT-miksauksia eli A State Of Trance -miksauksia. Armin on mielestäni maailman paras DJ. Mutta sitten kun ryhdyin etsimään häneltä hyviä biisejä, niitä löytyi aika vähän. Tämä biisi (tai sen pidempi versio) on kuitenkin sen verran hyvä, että pystyin ottamaan sen tälle listalle. Olisin voinut valita myös uudemman Yama-biisin. Löysin ASOTit jo vuoden 2004 nurkilla, siis paljon ennen kuin Spotify julkaistiin. Silloin oli mahtavaa kuunnella Arminin 2 tunnin pituisia miksauksia mp3-muodossa. Siinä oli jotain taikaa. Ei ollut mitään muuta vastaavaa. Tässä joitakin hyviä ASOT-miksauksia vuosien varrelta: 4, 52, 129, 166, 177, 186, 280, 281, 313 ja 327. Nykyäänhän noita ASOT-miksauksia on jo pitkästi päälle 1000, mikä kyllä osaltaan puoltaa sitä, että Armin on maailman paras DJ. Kellään muulla DJ:llä ei ole yhtä pitkää DJ-historiaa. Ja joka torstai tulee aina uusi miksaus. Mutta minulle parhaat ASOT-miksaukset kuitenkin ajoittuvat tuonne alle 300:n alueelle. Olen kuunnellut kaikki ASOTit jonnekin 500:n nurkille. Sen jälkeen trancemusiikki on ehkä mennyt vähän turhan kaupallisen kuuloiseksi, diskanttivoittoiseksi ja tylsäksi. Nykyään kuuntelenkin lähinnä vain Arminin vuosittain tekemät YearMixit, jossa kaikki vuoden parhaat trancebiisit on koottu tiiviiseen miksaukseen. Niissä on myös todella hienot introt. Kuuntelepa vaikka A State Of Trance Episode 384 (YearMix 2008):n ensimmäinen biisi. Kaikki YearMixit löydät kätevästi täältä.
Laulun kuva

18. Freemasons - Pacific (2007)

Housen maailmaan minut on vienyt oikeastaan yksinomaan tämä biisi. Tässä on niin mahtavia ysisointuja! Jos minut jollain saa innostumaan, niin ne ovat ysisoinnut. Ja mikseivät myös seiskat ja 11-soinnut toimi samaan tapaan. Uudemmasta housesta pitää mainita Hausman, jonka biisit ovat ihanan tunnelmallisia. Kuuntele vaikka Hausman - Higher Peaks. Siinä kaunis biisi tunnelmallisilla taustoilla.
Laulun kuva

19. Muffler - You Are the One (2007)

Muffler on varmasti yksi parhaista suomalaisista Drum and bass -artisteista. Muistan kuunnelleeni paljon Mufflerin Sighco Show -albumia. Se on oikeastaan alusta loppuun todella hienosti tehtyä ja miksattua dnb:tä, etenkin albumin loppu: tämä You Are the One, Butterfly, I Go, Perfect Numbers ja Mindgames. Uudempikin Muffler on ihan hyvää, mutta jostain syystä se ei ole enää minuun oikein iskenyt. Ehkä se ei ole enää niin energistä ja melodista kuin tämä Sighco Show, tai sitten siinä ei ole ollut riittävän matalaa bassoa. :D
Laulun kuva

20. Samuli Edelmann - Taas kukkasilla kukkulat - Virsi 572 (2007)

Tutustuin moniin virsiin toki jo lapsuudessani, mutta pääasiassa virsiin tutustumiseni tapahtui 2000-luvun alkuvuosina, kun aloin tekemään kanttorin sijaisuuksia. Muistan, miten raskaita monet virret olivat, kun niitä piti opetella soittamaan. Jotenkin nuottikorvani väsyi niiden soinnuista, jotka olivat usein mollivoittoisia ja vaihtuivat tiheään. Mutta onhan siellä virsikirjassa myös kauniita ja helposti lähestyttäviä virsiä. Yksi lempivirsistäni on tämä 572. Tämä Samuli Edelmannin versio alkaa hienosti urkuharmoonin soittamisella - samanlaisella kuin meilläkin kotona joskus oli. Ja biisi kasvaa hienosti loppua kohti. Samuli Edelmann on mielestäni yksi parhaista suomalaisista laulajista. Nykyään virsiin "tutustumiseni" edelleen jatkuu, kun teen kanttorikeikkoja Seinäjoen Hyvän Paimenen kappelilla. Lisäksi olen aloittanut alkusoittoprojektin, jossa teen alkusoittoja virsiin. Nähtäväksi jää, paljonko niitä sivustolle kertyy ajan mittaan :) Muita lempivirsiäni ovat mm. 30 (Maa on niin kaunis), 342 (Niin ihanaa on ylistää), 345 (Jo mahtaisimme yötä ja päivääkin kiittää) , 620 (Sen suven suloisuutta) ja 632 (Nyt ylös sieluni).
Laulun kuva

21. Pendulum - 9,000 Miles (2007)

Tämä on ollut minulle ehkä se rakkain bassotestibiisi ikinä. Minulla oli 15-tuumainen subbari autossa ja tykkäsin kovasti kuunnella tätä biisiä sillä. Tässä on hieno oktaavin pudotus bassossa ja muutenkin bassostemma on vertaansa vailla. Pendulum on muutenkin ollut suuri suosikkini varsinkin silloin parikymppisenä. Erityismaininnan ansaitsee ainakin Hold Your Colour -levy, jonka olen kuunnellut puhki. Kyseisellä levyllä on uskomattoman monta hienoa ja energistä biisiä, mm. Out Here, Streamline ja Axel Grinder. Ja kaikissa etenkin bassolinjat ovat ensiluokkaisia. Suosittelen tätä siis kaikille subbarin omistajille! Vähän Pendulumin tyylistä hyvää musiikkia tekee myös Metrik sekä suomalainen Kromea.
Laulun kuva

22. Oceanlab - Breaking Ties - Flow Mix (2008)

Tätä biisiä kuuntelin paljon ajellessani Saabillani. Tässä on hienoa bassoa, joka kuului hienosti Ground Zeron 15-tuumaisella Hydrogen-subwooferillani. Tässä on myös hieno mystinen tunnelma. Koko Oceanlabin Sirens Of The Sea -levy oli minulla ahkerassa kuuntelussa vuosien 2009 - 2010 tienoilla. Se on todella kaunis kokonaisuus kuunneltavaksi myös ilman subbaria, ja siinä on monta todella hyvää biisiä. Esimerkiksi On A Good Day ja Lonely Girl olivat muita suosikkejani kyseiseltä levyltä.
Laulun kuva

23. London Elektricity - This Dark Matter (2008)

London Elektricity on ollut jo pitkään ehkä se suurin suosikkini Drum and Bass -artisteista. Hänen biisinsä ovat kauniin melodisia ja persoonallisia ja niissä on hieno mukaansa tempaava rytmi. Niistä ehkä parhaana esimerkkinä tämä This Dark Matter. Itse asiassa se oli Spotifyn mukaan mun vuoden 2018 kuunnelluin biisi. Muita London Elektricityn biisejä, joita suosittelen kuuntelemaan, ovat ainakin Tape Loops, Meteorites, Final View From The Rooftops (jossa mahtavat vokaalit), The Prescription Is Love sekä tietenkin Just One Second - Apex Remix. Muista dnb-kappaleista haluan mainita hienon Danny Byrdin From Bath With Love.
Laulun kuva

24. The Blizzard - Iselilja - Vocal Mix (2009)

Tämä biisi on ehdottomasti kaikkien aikojen paras trancebiisi! Tästä biisistä aikoinaan aloitin Spotify-listojen tekemisen. Tätä kuunnellessa minulle nimittäin tuli vahvasti sellainen tunne, että pakkohan tämä on jollekin listalle laittaa talteen, ettei tämä unohtuisi. Eikä ole unohtunut. Nyt minulla on Spotifyssä jo satakunta listaa, joille talletan kaikki kuuntelemisen arvoiset biisit. Yhteensä niillä on jo noin 4000 biisiä. Spotify on kyllä pelastanut oman musiikinkuunteluharrastukseni. Eipähän enää tarvitse kuunnella mp3:ia :) Ja tässä trancebiisissä on myös hienot sanat, vaikka en niistä mitään ymmärräkään. Ne ovat alunperin norjalaisen Gåte-bändin sanoitukset. Gåten alkuperäinen Iselilja on myös ihan kuunneltava versio.
Laulun kuva

25. Myon & Shane 54 - Ibiza Sunrise - Classic Mix (2010)

Tämän kappaleen myötä todellakin voi vaipua jonkinlaiseen transsiin. Tuolloin vuoden 2010 tienoilla, kun tämä kappale ilmestyi, kuuntelin tällaista vocal trancea yötä päivää. Ensin kuuntelin töissä kuulokkeilla trancea sen minkä pystyin, sitten kotimatkalla autossa ja sitten vielä kotona kaiket illat. Enpä juuri mitään muuta kuunnellutkaan, tykkäsin trancesta niin paljon. Se oli jotenkin kutkuttava ajatus, että trance soi jossain koko ajan. Kyllä se kuuntelu siitä on sitten vähentynyt pikku hiljaa, mutta edelleen korvissa soi Armin van Buurenin intro ASOT 384:sta: "You remember the beating of the heart. It's this pulse that carries through a million generations and beyond. When one beat ceases, somewhere else in the world it continues..."
Laulun kuva

26. Art Of Trance - Mongoose - Tektonik Remix (2011)

Monesti laitan töissä kuulumaan kuulokkeistani trancemiksauksia ja sitten saman tien unohdan, että olen ylipäätään kuuntelemassa mitään. Sitten kun yhtäkkiä kuulokkeista kuuluukin jokin hieno kohta, havahdun, että oho, tämähän on hieno biisi, ja laitan sen jollekin kymmenistä Spotify-listoistani. Tämä biisi on hyvä esimerkki sellaisesta biisistä. Muita hyviä esimerkkejä ovat Nhaton Enigma ja Mike Foylen Love Theme Dusk. Näitä biisejä (ja trancebiisejä yleensäkin) vaivaa joskus sellainen tylsä jumputusvaihe (DJ-miksauksien helpottamiseksi), jossa ei oikein tapahdu mitään. Mutta sitten yhtäkkiä biisi pääsee vauhtiin ja vau mitä melodioita sieltä löytyykään! Tässä Mongoosessa tuo kontrasti on todella ilmeinen. Jumputus loppuu kohdassa 4:08 ja siitä alkaa pitkä ja kaunis euforinen kohta, jossa on ihanaa pianonplimputusta. Sitten hetken kuluttua basso alkaa uudelleen komeasti siihen päälle. Vaikka jumputus kyllästyttäisikin, niin jo tämän “breakdownin” takia biisi kannattaa ehdottomasti kuunnella.
Laulun kuva

27. SVY - Toiset meistä (2011)

Tämä Rauno Lehtisen säveltämä biisi on jo peräisin vuodelta 1968, mutta on edelleen täyttä tavaraa. Kuten yleensäkin, tässäkin biisissä soinnutukset ovat minulle huomattavasti oleellisempia kuin sanat. En ehkä edes ymmärrä mistä tässä lauletaan, mutta se ei minua haittaa, koska tässä biisissä on aivan mahtavat soinnutukset! Varsinkin tässä Lenni-Kalle Taipaleen sovituksessa on oikein sointujen ilotulitusta. Miksei kaikissa biiseissä voi olla tällaiset soinnutukset? Lenni-Kalle Taipaletta fanitan myös siksi, että hän on yksi niistä harvoista pianisteista, jotka osaavat soittaa pianoa yhtä hyvin kuin minä ;) SVY on ilmeisesti Lenni-Kallen ohjaama Pyhä Unplugged -tapahtuman housebändi ja tulee sanoista Seppo Valjakan Ystävät. Vuosina 2010 - 2015 olin mukana Ylihärmässä järjestettävällä Luovan toiminnan laulukurssilla ja muistan laulaneeni myös siellä tätä laulua. Samaisella laulukurssilla lauloin myös kaunista You Raise Me Up -laulua.
Laulun kuva

28. Bizzare Contact - Summer Anxiety (2012)

Tässä biisissä on ehdottomasti kaikkien aikojen parhaat bassot! Eikä tämä ole mikään hätiköity johtopäätös vaan pitkällisen harkinnan ja etsinnän tulos. :D Nämä bassot ovat samaan aikaan todella iskevät ja todella matalat. Bassoäänen taajuus on noin 38 hertsiä (Es), eli se soi kyllä mukavasti useimmilla subbareilla. Olen aina ollut hifistelijä nimenomaan bassojen suhteen, eli minulle on musiikin kuuntelussa tärkeintä, että että bassot kuuluvat hyvin ja tarkasti. Suosittelen siis hyviä kuulokkeita tai antimodea subbarin kylkeen :) Olemme myös pienellä "hifistelijöiden" porukalla hifistelleet paljon subbareiden ja elektronisen musiikin parissa. Ja mitä biisin nimeen tulee, niin olen kyllä samaa mieltä siitä, että onhan se joskus kesäisin ahdistavaa, kun aurinko vain paistaa päivät ja yöt ja hikeä puskee. Mutta jos jollain niin tällä biisillä kyllä lähtee ahdistus mäkeen! :D
Laulun kuva

29. Shine Fish - Glitter - Shine Fish Filterliciously Filthy Remix (2012)

Shine Fish eli Cordis eli Veezay oli 2000-luvun alkuvuosina kaverini Elasto Mania -pelin myötä ja hän teki silloin jo todella hyvää trancea ja housea. Näköjään tämä yksi biisi (Glitter) on päätynyt Spotifynkin puolelle. Muut biisit löytyvät mikseristä, ks. veezay (mm. Shimmer, Liberation), Cordis (mm. Ascension, Unity, Solace) ja Shine Fish (mm. Foothold). Näiden biisien inspiroimana olen tehnyt ainakin Amalthea -biisin. Omien sivujeni lisäksi minunkin biisejä löytyy myös mikseristä, ks. harrii ja zebra.
Laulun kuva

30. Johanna Kurkela - Kivet kertokaa (2012)

Johanna Kurkelalla on aivan erityinen ääni. Se koskettaa. Johanna Kurkelan musiikki oli minulla ahkerassa kuuntelussa mm. seurusteluaikana. Muistan, kun kuljimme pitkin Lapin tuntureita ja lauleskelimme tämän biisin sanoja: "Kivet kertokaa, mistä rauhan pysähtyä saa...". Mietittävää riitti, sillä Lapin rakkakivikoissa on nimittäin paljon kiviä! Toinen mietityttävä biisi oli Muita enemmän: "Vielä kulkeeko vastaan, vielä saapuuko hän, josta kirkkaana sen ymmärrän: läpi vuolaana kuohuvan yhden elämän, hän on minulle muita enemmän". Ja täytyy vielä mainita myös Oothan tässä vielä huomenna sekä Maailman valtiaat.
Laulun kuva

31. Infected Mushroom - Savant on Mushrooms - Original Mix (2015)

Hifistely on ollut minulle aina suuri intohimo. Olen ostanut monenlaisia kalliita kaiuttimia, subbareita ja kuulokkeita. Tässä yksi hyvä biisi, jossa hyvät kaiuttimet pääsevät oikeuksiinsa. Eikä tule tylsää! Infected Mushroomin tapa tehdä psykedeelistä trancea on todella monipuolinen ja biisin teemat vaihtuvat biisin sisällä moneen kertaan. Tässäkin biisissä esimerkiksi kohdassa 3:57 - 4:22 on sellainen kohta, jossa on todella matalaa bassoa (noin 25 hertsiä). Sitä ei kyllä ilman subwooferia kuule, mutta jos subbarin omistaa, niin tässä on hieno testibiisi sille. Muistan, kun pidimme meidän kesämökillämme levyraatia ja kuuntelimme tätä mökin pihamaalla, tietenkin subbarin kanssa. Suosittelen muuten pihalla kuuntelua muillekin. Siellä ei tule huoneheijastuksia, joten äänikuva on paljon tarkempi kuin sisällä. Melkein kuin kuulokkeilla kuuntelisi, mutta kuitenkin äänen (basson) pystyy aistimaan keholla. Tätä Infected Mushroomia suosittelen kuuntelemaan enemmänkin. Esimerkiksi koko albumi Friends on Mushroom on kuuntelemisen arvoinen. Jokainen kappale on itsessäänkin niin vaihteleva, että levy pitää kuunnella monta kertaa läpi, ennenkuin siitä saa kokonaiskäsityksen.
Laulun kuva

32. Maksetut Viulut - On niin autuasta päästä (2015)

Siikkari eli Siionin kannel, Sleyn laulukirja, on ollut minulle jo pitkään todella tärkeä laulukirja. Itse asiassa niin tärkeä, että minulla on menossa projekti, jossa teen alkusoittoja Siikkarin lauluihin. Tämä laulu on Siionin kanteleen viimeinen laulu (numero 492). Tämä laulu lauletaan aina Evankeliumijuhlien eli Sleyn kesäjuhlien viimeisenä lauluna, lähtölauluna. Siitä tulee aina hyvä mieli. Ja Sleyn piireistä tämä Maksetut Viulutkin ponnistaa. Pidän myös kaverini Samuel Lindellin jazzahtavista sovituksista, joista tämä on yksi hyvä esimerkki. Erityisesti mieltäni lämmittää ennen säkeistöä oleva ylinouseva A7+5-sointu. Maksetuilla Viuluilla on myös paljon hyviä omia biisejä, mm. Sä annat käden ja Ano minulta, mutta valitsin tähän kokoelmaan tämän, jotta sain tuon siikkariaspektin esiin. Siikkari on kyllä poikkeuksellinen laulukirja siinä mielessä, miten paljon iloisia lauluja siellä on. Eräs pastorikin sitä ihmetteli, että voiko tosiaan kaikki olla näin iloista, mutta kyllä, evankelisuudessa voi! Muita lempilaulajani Siikkarista ovat mm. 264 (Vaikka missä matkallani kuljen), 350 (Kiitosmielin laulaa tahdon), 356 (Varmana laulaa Herrasta saan) ja 483 (On meillä ilon maa).
Laulun kuva

33. Hilight Tribe - Free Tibet - Vini Vici Remix (2016)

Tässä psykedeelisessä trancessa mielenkiintoisinta on se, että siinä sointu ei välttämättä muutu kertaakaan koko biisin aikana. Harmonioiden rakastajana ihmettelen joskus itsekin, että miksi sitten kuitenkin jaksan kuunnella tällaista tasaista “jumputusta” päivät pitkät? Ihmettelen, miten pelkkä rytmi on niin kiinnostavaa? Ehkä tämä on sellaista rauhoittavaa musiikkia, joka toimii hyvin työnteon (koodaamisen) taustamusiikkina. Eipähän tarvitse vaivata päätään liian monimutkaisilla sointurakenteilla. Lisäksi tällaiseen musiikkiin pystyy päässään kehittämään vähän kaikenlaista melodiaa. Mutta on tämä myös kaunista. Monessa psytrancebiisissä on myös kauniit taustat ja afrikkalaista tunnelmaa, niin tässäkin. Tässä on myös ihan hassut sanat. Ihailen myös sitä, miten tämä biisi muuttuu yhtäkkiä nelijakoisesta rytmistä kolmijakoiseen ja takaisin - asia, mitä en ole missään muussa tyylilajissa kuullut. Haluan vielä mainita, että jos olet kiinnostunut psykedeelisestä trancesta, kannattaa kuunnella myös Ace Venturan ja Liquid Soulin isännöimää Psy-Nation Radioa. Sieltä tulee paljon hyviä ja meneviä psytrance-biisejä. Se on kyllä myös mielenkiintoista, miten kaikki maailman parhaat psytrance-artistit tulevat Israelista: Vini Vici, Ace Ventura, Astrix ja Infected Mushroom. Mutta kaunista psykedeelistä trancea tekee myös hassusti nimetty Formula None ja Lifeforms.
Laulun kuva

34. Samu Haber - Hiljaisuus (Vain elämää kausi 6) (2017)

Vain Elämää on ollut minulle todella vaikuttava ohjelma. Olen sen myötä vähän alkanut ymmärtää, mitä artistius on, miten artistit yleensä puhuvat, minkälaisia heidän elämänsä ovat ja minkälaista ylipäätään aikuisten ihmisten välinen kommunikaatio on. Mainittakoon tässä yhteydessä myös muutama muu hyvä Vain Elämää -veto, nimittäin Juha Tapion Sinuhe, Elastisen Naurava Kulkuri ja Ressu Redfordin Liekki. Lista voisi jatkua vaikka kuinka pitkään, sillä minun mielestäni artistien “Vain Elämää -coverit” ovat melkeinpä järjestään parempia kuin alkuperäiset kappaleet. Mutta ehkä parhaaksi niistä nousee kuitenkin tämä Samu Haberin Hiljaisuus. Mahtavan tunnelmallinen biisi.
Laulun kuva

35. Juha Tapio - Toinen Aika (2018)

Normaalisti lauluissa sanat eivät merkitse minulle juuri mitään. On ihan sama, mitä lauluissa sanotaan. Mutta tämä on poikkeus. Kylläpä on Juha Tapio valinnut tähän hyvät sanat: “Sinä oot sellainen hiljainen, sen sulle kertoi kai jokainen. Takariveihin sut laitettiin, sä ajattelit: No tämä olkoon niin… …Saapuu toinen aika, muuttuu säännöt, vaihtuu paikat. Voimistuu hiljaisten kuoro, ja se laulaa: meidän vuoro”. Nämä sanat koskettivat minua. Juha Tapio on yksi ehdoton suosikkini nykyisistä iskelmälaulajista. On hienoa, että Suomen iskelmätaivaan huipulla on tällainen artisti, joka on kotoisin Seinäjoelta (Ylistarosta) ja jolla on kristilliset arvot. Juha Tapion sanoitukset ovat aina myös erittäin avioliittomyönteisiä. Juha Tapio on luultavasti myös se artisti, jonka keikoilla olen käynyt eniten. Juha Tapiolla on myös lukuisia muita hyviä biisejä. Niistä mainittakoon Valitsisin sut, Väsyneet maan, Kuka Näkee Sut ja Raikas tuuli.
Laulun kuva

36. Gerry Smoot - Living the Crazy Life (2019)

Jazz, tai ehkä ennemminkin Smooth Jazz, mikä ei suinkaan ole sama asia, on aina ollut suuri kiinnostuksen kohteeni. Jostain syystä minun on kuitenkin ollut hankala löytää siitä hyviä, kiinnostavia artisteja. Tämä Gerry Smoot on yksi hieman satunnaisesti vastaan tullut artisti, jonka musiikista tykkäsin, joten valitsin häneltä yhden biisin tähän. Tässä biisissä on hienoja jazz-sointuja, joita aina mielelläni kuuntelen ja yritän päätellä, ovatko ne nyt sitten maj9-sointuja vai mitä. Kun siis kuuntelen tälläisiä biisejä, mielessäni pyörii koko ajan sointumerkintöjä. Ja absoluuttisen sävelkorvan ansiosta saan yleensä myös sävellajit selville pääni sisällä. Jazz on siitä mielenkiintoista, että siinä riittää haastetta analysoitavaksi. Perinteisen iskelmän soinnut on nimittäin melko nopeasti analysoitu. Yksi asia, miksi kiinnostuin jazzista vielä enemmän, oli se, kun hankimme meidän perheeseen Roberts Radio iStream 3 -nettiradion ja löysimme sieltä puolivahingossa uusiseelantilaisen Jazz Cafe -nettiradion. Se onkin soinut meillä aktiivisesti sen jälkeen monen vuoden ajan, ja sieltä olen bongannut mm. tämän Gerry Smootin ja Rippingtonsin. Sen verran vähän kuitenkin vasta tiedän tästä genrestä, että ehkä minulta on sen suhteen vielä löytöjä tekemättä. Muusta jazz-musiikista haluan mainita myös vanhan Transport Tycoon -pelin hienot jazzahtavat taustamusiikit. Ne tulevat vieläkin usein mieleen ja erityisesti Sawyer’s tunea olen soitellut pianollakin.
Laulun kuva

37. Seven Lions - Don’t Wanna Fall (2020)

Olen yrittänyt kaikin voimin vältellä dubsteppiä, koska se on jotenkin niin outoa ja hidasta musiikkia, mutta viimeistään tämä biisi sai myös minut tykästymään siitä. Tämä on niin kaunis ja jotenkin täyteläinen biisi. Toinen hyvä dubsteppibiisi on 3SCAPE DRM:n remix Zeddin Inside Out -biisistä. Tritonal menee vähän samaan kategoriaan. Kuuntele vaikka Long Way Home.
Laulun kuva

38. Suvi Teräsniska - Niin aikaisin (Laulu rakkaudelle) (2020)

Suvi Teräsniska on mielestäni yksi parhaista suomalaisista laulajista. Ja tämä on kaunis laulu. Tälläisiä lauluja kuulee aivan liian harvoin esim. radiosta. Toinen hieno Suvi Teräsniskan laulu on Kaunis ja peloton. Muista hyvistä suomenkielisistä naislaulajista tai heidän biisestään voisin mainita ainakin Behmin Hei Rakas -biisin, joka on jotenkin erityisen koskettava.
Laulun kuva

39. Eve & Ossi - Mitä oikeasti tarvitsen (2021)

Eve & Ossi -duo tekee kaunista kristillistä musiikkia, joka sopii hyvin myös parisuhteeseen. Tämä kappale on jotenkin erityisen kaunis: "...vain metrin säteellä on kaikki, mitä oikeasti tarvitsen". Olen nähnyt Even ja Ossin monta kertaa myös livenä ja Ossihan kuuluu myös Maksetut Viulut -yhtyeeseen.
Laulun kuva

40. Saila - Beetlehemin yö (2021)

Tämä laulu on minun lempijoululauluni. On mukavaa ja rauhoittavaa lopettaa tämä lista joululauluun, ihan kuten kalenterivuosikin päättyy jouluun. Tämä Lasse Heikkilän ja Leena Tolosen tekemä laulu on vuodesta toiseen ollut minulla ahkerassa kuuntelussa ja myös soitossa. On hienoa, että myös Saila on nyt tehnyt tästä hienon version. Olen ollut joskus lapissa Levin kappelissa kuuntelemassa Sailan laulua ja siinä oli jotain taianomaista. Muistan myös monena vuotena olleeni Kauhavalla kuorojen joulukonsertissa ja yleensä konsertti on päättynyt tähän lauluun. Tässä laulussa on todella hienot soinnut ja melodia ja tietenkin myös se tärkein, eli riemullinen joulun sanoma.

Tässä siis minun tähänastisen elämäni 40 suurinta biisiä. Tai ainakin jonkinlainen likiarvo siitä. Todennäköisesti unohdin jonkin tärkeän biisin tästä, enkä tietenkään ihan kaikkia hyviä pitämäni biisejä tähän kehdannut laittaakaan :) Jätin myös pois kaikki omat biisini, koska eiväthän ne ole minuun vaikuttaneet, vaan nimenomaan toisinpäin, eli nämä biisit ovat vaikuttaneet niihin. Mutta mihin musiikkimakuni vielä kehittyykään? Sitä en osaa sanoa, mutta täytyy sanoa, että oikeastaan tykkään edelleen kaikesta sellaisesta musiikista, josta olen nuorempana pitänyt. Niinpä en usko musiikkimakuni muuttuvan täysin, ainoastaan laajentuvan nykyisestään. Tuliko sinulla mieleen jokin tärkeä biisi, joka mielestäsi puuttuu tästä listasta? Olisin erittäin kiinnostunut saamaan vinkkejä hyvistä biiseistä ja artisteista, joten laitapa niitä tulemaan esimerkiksi sähköpostin kautta :) Toivottavasti myös sinä sait tästä listasta kiinnostavia vinkkejä ja uutta kuunneltavaa!

Harri Luoma 6.9.2022